Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Γιατί η Ελλάδα ξυπνά ξανά εφιάλτες στην Ευρώπη

των Elaine Moore, Robin Wigglesworth (Λονδίνο), Kerin Hope (Αθήνα), Peter Spiegel (Βρυξέλλες)
Στο προσκήνιο της διεθνούς επικαιρότητας επιστρέφει για τις επόμενες 6 εβδομάδες η Ελλάδα. Πώς σχολιάζεται το «στοίχημα Σαμαρά» και οι φόβοι των ξένων για μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Οι πιθανότητες για διαγραφή χρέους ή έξοδο από το ευρώ.

Τα πολιτικά προβλήματα της Ελλάδας επανήλθαν ως απειλή στη διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα, πυροδοτώντας τη μεγαλύτερη πτώση από τη δεκαετία του 1980 στο Xρηματιστήριο Αθηνών και μετασεισμικές δονήσεις σε όλες τις διεθνείς αγορές.

Οι φόβοι για την Ελλάδα τροφοδότησαν ευρύτερη διολίσθηση στα διεθνή χρηματιστήρια, που είχαν ήδη τρομοκρατηθεί με την κάθετη πτώση στις τιμές του πετρελαίου και τη βουτιά στο χρηματιστήριο της Κίνας. Ο S&P 500 άνοιξε με πτώση 1% και ο EuroStoxx υποχώρησε επί δεύτερη συνεδρίαση 2,5%.

Τη βύθιση την προκάλεσε η ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν δεν εξασφαλίσει επαρκή στήριξη για τον υποψήφιό του, μπορεί να ακολουθήσουν πρόωρες γενικές εκλογές, που οι επενδυτές φοβούνται ότι θα ανεβάσουν στην ηγεσία το ριζοσπαστικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ.
Αν είναι αυτό το αποτέλεσμα, θα αναθερμάνει τους φόβους για τη θέση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επαναδιαπραγματευθεί το δανειακό βάρος και να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες, φέρνοντας την Αθήνα σε σύγκρουση με τους πιστωτές της.
«Η Ελλάδα στις επόμενες 6 εβδομάδες ίσως αποδειχθεί πιο σημαντική για τις διεθνείς αγορές απ' όσο ήταν η Ρωσία και η Ουκρανία το 2014» σχολίασε ο Charles Robertson, ανώτατος οικονομολόγος της Renaissance Capital. «Πιθανή εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ίσως υποχρεώσει την ευρωζώνη να επιλέξει ανάμεσα στη δημοσιονομική ενοποίηση (τη διαγραφή του ελληνικού χρέους) και την πρώτη έξοδο από το ευρώ».
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε χθες με πτώση 12,8%, τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Δεκέμβριο του 1987. Οι ελληνικές τράπεζες πρωταγωνίστησαν στη βουτιά.
Η αγωνία για την πολιτική αναταραχή έκανε επίσης τους επενδυτές να προεξοφλούν περισσότερες πιθανότητες να κηρύξει η Ελλάδα στάση πληρωμής του χρέους της, ανεβάζοντας το κόστος βραχυπρόθεσμου δανεισμού της κυβέρνησης πάνω από τα μακροπρόθεσμα επιτόκια.
Σε σύντομη τηλεοπτική εμφάνισή του, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι αποφάσισε να επισπεύσει την προεδρική εκλογή προκειμένου να αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα.
Η εκλογή του Προέδρου είχε γίνει δικαιολογία στον εκβιασμό της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές, είχε πει, αναφερόμενος στην πρόσφατη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.
Μολονότι κατορθώσαμε να σταθεροποιήσουμε την οικονομία και επιτέλους επιστρέψαμε στην ανάπτυξη, τα σύννεφα μαζεύονται πάνω από την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό υπάρχει αβεβαιότητα για τις προοπτικές της χώρας, τόνισε.
Ο κ. Σαμαράς είχε αρχικώς υποσχεθεί να λήξει τη βασανιστική 4ετή περίοδο μνημονίου στην Ελλάδα αυτόν τον μήνα, αλλά δεν κατόρθωσε να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε να εξασφαλίσει την τελική δόση της βοήθειας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγήθηκε στις ευρωεκλογές του Μαΐου, χάρη στη λαϊκή αγανάκτηση για τα επίπονα μέτρα λιτότητας που απαιτεί η διεθνής διάσωση των €245 δισ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πιθανόν να μπορέσει να κερδίσει και τις γενικές εκλογές, γεγονός που θα μετατρέψει την ήδη εύθραυστη σχέση ανάμεσα στην Αθήνα και τους διεθνείς πιστωτές σε απόλυτη κρίση.
Ενα εσωτερικό υπόμνημα που διέρρευσε από αναλυτή της Capital Group ο οποίος ήταν παρών σε συναντήσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τους επενδυτές στο Λονδίνο τον περασμένο μήνα περιέγραψε τα σχέδια του κόμματος για τη χώρα ως «χειρότερα από κομμουνισμό», σχολιάζοντας ότι όσοι βρίσκονταν στη συνάντηση ήθελαν «να πουλήσουν ό,τι είχαν στην Ελλάδα». Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε ότι ο αναλυτής ήταν παρών στις συναντήσεις.
Επισπεύδοντας τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών για τις 29 Δεκεμβρίου (τελική ψηφοφορία) ο κ. Σαμαράς δείχνει να στοιχηματίζει ότι ανεξάρτητοι βουλευτές καθώς και τα μικρότερα κόμματα θα στηρίξουν τον υποψήφιό του, αντί να έλθουν αντιμέτωποι με το πολιτικό και οικονομικό χάος που θα επιφέρει πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
Χρειάζεται 180 ψήφους, αλλά διαθέτει μόνο 155.
Ο κ. Σαμαράς ελπίζει να χρησιμοποιήσει τη δίμηνη παράταση στο μνημόνιο προς όφελός του, για να πείσει τους βουλευτές ότι μπορεί να εξασφαλίσει το καλύτερο deal για την Ελλάδα κατά την έξοδο από αυτό.
Το μεγάλο δανειακό βάρος της χώρας και η πολιτική αναταραχή έχουν καθιερώσει το στάτους της στους επενδυτές ως μιας από τις πιο αδύναμες της ευρωζώνης, παρά την πρόσφατη επιστροφή στην ανάπτυξη. Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και σύμφωνα με το ΔΝΤ το δημόσιο χρέος θα φτάσει στο 174% του ΑΕΠ φέτος, μέγεθος ρεκόρ στην ευρωζώνη.
Κατά τη διάρκεια του «φλας κραχ» του Οκτωβρίου στις αγορές ομολόγων, το κόστος δανεισμού εκτινάχθηκεπάνω από το 9%, επίπεδο που πολλοί Ευρωπαίοι επενδυτές θεωρούν αφόρητο για την Ελλάδα. Χθες, τα yields στα 3ετή ομόλογα ανήλθαν για πρώτη φορά πάνω από το 8%, υψηλότερα κατά 25 μονάδες βάσης από τα 10ετή yields, μέγεθος που δείχνει τη μεγάλη ανησυχία των επενδυτών για την ικανότητα της χώρας να εξυπηρετήσει το βραχυπρόθεσμο χρέος.
Ο Pierre Moscovici, επίτροπος οικονομίας δήλωσε ότι είχε μιλήσει με τον κ. Σαμαρά σχετικά με την απόφαση επίσπευσης των εκλογών και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του ότι θα μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση.
«Οι αγορές είναι πάντα πολύ ευαίσθητες στην πολιτική αβεβαιότητα» δήλωσε ο κ. Moscovici μετά από συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. «Πιστεύω ότι αν ο πρωθυπουργός επιλέγει αυτόν τον δρόμο, είναι γιατί είναι σίγουρος για την ικανότητά του να έχει επιτυχές αποτέλεσμα...Νομίζω ότι οι αγορές θα πρέπει να νιώθουν πιο ασφαλείς απ' όσο έδειξαν (χθες) το πρωί» πρόσθεσε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου