Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Αφήστε τα λόγια και κοιτάξτε τις πράξεις

Όσοι δεν περίμεναν θρίλερ στις Βρυξέλλες θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν όμως κι όλοι όσοι προσπαθούν να βγάλουν άκρη με τις συχνά αντικρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.

Οι έμπειροι ξένοι παρατηρητές των τεκταινομένων στην Ελλάδα τονίζουν ότι δεν θα πρέπει να δίνουμε τόσο μεγάλη σημασία σ' αυτά που λένε οι κυβερνώντες στην Ελλάδα, αλλά σ΄ αυτά που κάνουνε.

Μ' αυτό τον τρόπο δεν μπερδεύεται κανείς από τις συχνά αντικρουόμενες απόψεις κυβερνητικών στελεχών για το ίδιο θέμα που ίσως εξυπηρετούν διαφορετικές σκοπιμότητες, π.χ. εσωκομματικές.

Οι ίδιοι παρατηρητές τονίζουν ότι η κυβέρνηση δεν θα είχε καταλήξει στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου αν δεν υπήρχε ο κίνδυνος της επιβολής ημερήσιου ορίου αναλήψεων στις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ.


Το γεγονός ότι η συμφωνία για την τροποποίηση της δανειακής σύμβασης είναι ανάλογη εκείνης που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση τον Δεκέμβριο δεν εμπόδισε την εμφάνισή της ως κάτι διαφορετικού στο λαό.

Ούτε την εμπόδισε η αναφορά στο μνημόνιο που υπάρχει στο αγγλικό κείμενο αρκετές φορές.

Η επικοινωνιακή μαεστρία του κυβερνητικού επιτελείου έκανε το θαύμα της.

Κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί ακόμη μία φορά με αρκετή δόση δράματος.

Όπως αναμέναμε, η ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων δεν ήταν ούτε πλήρης, ούτε επαρκώς εξειδικευμένη και κοστολογημένη, οπότε χρειάζεται περισσότερη επεξεργασία.

Όμως, είναι επίσης σαφές σε μας ότι η κυβέρνηση θα έκλεινε με κάποιο τρόπο το μάτι στους δανειστές στην προσπάθεια να εξασφαλίσει κάποια υποδόση και να πληρώσει το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου και τους ξένους κατόχους εντόκων γραμματίων λίγες μέρες αργότερα.

Η εναρμόνιση του ΦΠΑ στα νησιά με την υπόλοιπη χώρα κι η εισροή παρόμοιων εσόδων με το 2014 από τον ΕΝΦΙΑ στον κρατικό προϋπολογισμό είναι μερικά από τα σημεία υποχώρησης.

Το ίδιο ισχύει για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ.

Η τελευταία θέλει προφανώς να δείξει ότι προχωράνε κάποιες ιδιωτικοποιήσεις ενώ ικανοποιεί την κινεζική πλευρά στην οποία προσβλέπει η κυβέρνηση για περισσότερες επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων κάποιων τοποθετήσεων σε έντοκα.

Φυσικά, οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης άλλα έλεγαν όπως υπενθύμισε ο κ. Δρίτσας.

Όμως, αυτά είναι εσωκομματικά ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ που μπορούν να ξεπερασθούν παρά τις όποιες γκρίνιες.

Αν οι ξένοι παρατηρητές έχουν δίκιο θα έχουμε ένα ακόμη δράμα με μπόλικα επικοινωνιακά μηνύματα για το εσωτερικό και περαιτέρω παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο εξωτερικό.

Θα ξεχωρίζαμε επίσης κάτι ακόμη:

Τη διάθεση των δανειστών να δεχτούν να συζητήσουν με την ελληνική αντιπροσωπεία παρότι οι ίδιοι μιλάνε σε κατ' ιδίαν συνομιλίες τους για ανεπαρκή πρόοδο και προετοιμασία της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Νομίζουμε ότι θέλουν να έχουν κάτι χειροπιαστό από την ελληνική πλευρά για να δικαιολογήσουν την εκταμίευση κάποιων ποσών ώστε να πληρώσει η χώρα το ΔΝΤ και ιδιώτες πιστωτές της τον Απρίλιο και να αποφύγει το πιστωτικό γεγονός.

Το χειροπιαστό, π.χ. ένα μίνιμουμ πακέτο άμεσα υλοποιήσιμων μέτρων και ένα ευρύτερο πλαίσιο συμφωνίας, θα οδηγήσει σ' έκτακτο Eurogroup διά τηλεδιασκέψεως σε κάποιο σημείο, και από εκεί σε εκταμίευση ενός ποσού.

Είναι κάτι που επιθυμούν τόσο η κυβέρνηση, που θέλει να πληρώσει το ΔΝΤ -άλλωστε η ίδια έθετε ως προτεραιότητα την πληρωμή του Ταμείου στο παρελθόν- όσο κι οι δανειστές κατά βάθος.

Ας περιμένουμε λοιπόν να δούμε τι θα πράξει η κυβέρνηση το επόμενο 10ήμερο και ας δίνουμε μικρότερη σημασία στην πληθώρα των αντικρουόμενων δηλώσεων στελεχών της που εξυπηρετούν κι άλλες σκοπιμότητες.

Σ' αυτό θα συμφωνήσουμε με τους ξένους παρατηρητές.

Dr. Money

πηγή: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου