Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Ούτε μια δουλειά σωστή σε αυτόν τον τόπο;

του Ν.Γ. Δρόσου

Απέτυχαν στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και των δομικών αλλαγών, έδιωξαν κακήν κακώς την τρόικα από την Ελλάδα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, λέγοντας ότι «θα τα βρούμε με τα αφεντικά σας» και όταν δεν βρήκαν τίποτε, για να εξιλεωθούν, εξαπέλυσαν ένα πρωτοφανές φορομπηχτικό μπαράζ κατά των Ελλήνων.

Τόσα ξέρουν και τόσα κάνουν.


Αντί να μειώσουν τις δαπάνες στη λειτουργία του κράτους, ώστε να υπάρξει η απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή, αντί να ανοίξουν αγορές και επαγγέλματα, μπας και τονωθεί η απασχόληση, επιλέγουν να εξολοθρεύσουν οικονομικά τους πολίτες και να στραγγαλίσουν την οικονομία από ρευστότητα, εντείνοντας την ύφεση που περνά ο τόπος.

Πρόκειται για μια ευθέως λάθος πολιτική.
Ακόμη και αυτήν, όμως, δεν μπορούν να την εφαρμόσουν σωστά…

Επί τέσσερις μήνες και πλέον, από εκείνην την αποφράδα ημέρα του περασμένου Οκτωβρίου, οπότε ανακοινώθηκε το μπαράζ των «φορομέτρων» αλλά και η επιβολή του χαρατσιού στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, μέχρι σήμερα, η Ελληνική Πολιτεία εμφανίζεται να πράττει ό,τι είναι δυνατόν για την οικονομική εξόντωση αλλά και για τη μεγιστοποίηση της ταλαιπωρίας των πολιτών.  


Παλινωδίες σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου, υπουργικές αποφάσεις επί αποφάσεων, δικαστικές εμπλοκές ανώτατου επιπέδου που μόλις τώρα ξεδιαλύνονται, αλλά και καθημερινή ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ συνθέτουν ένα σκηνικό τρέλας, που μόνο αποτέλεσμα έχει την επιβεβαίωση της πεποίθησης ότι όλα γίνονται στο πόδι σε αυτόν τον τόπο.

Τελευταία πτυχή του δράματος το «πήγαινε - έλα» των φορολογουμένων, μεταξύ της ΔΕΗ και των εφοριών, ώστε να εξαιρεθούν του μέτρου όσοι εξ αυτών αποδεδειγμένα αδυνατούν να ανταποκριθούν στην καταβολή του έκτακτου τέλους ακινήτων.

Άλλα λέει ο διευθυντής Επικοινωνίας της ΔΕΗ, φίλτατος Κίμωνας Στεργιώτης, άλλα λένε οι κατά τόπους εφορίες, και στη μέση βρίσκονται άνθρωποι, οι οποίοι στην πλειονότητά τους αδυνατούν να ανταποκριθούν σε αυτό το χαράτσι, είτε επειδή είναι άνεργοι, είτε αδύναμοι προς εργασία, είτε επειδή για οποιονδήποτε αντικειμενικό λόγο δεν έχουν τα χρήματα να το πράξουν.

Κορωνίδα της υπόθεσης νέα εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου, σύμφωνα με την οποία ο προϊστάμενος της κάθε ΔΟΥ θα μπορεί να αποφασίζει είτε την καταβολή του τέλους σε περισσότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις, είτε τον περιορισμό του, προκειμένου ο φορολογούμενος να μπορεί να ανταποκριθεί στην καταβολή του.

Σύμφωνοι, θα πούμε και μπράβο για την απόφαση!

Έπρεπε, όμως, να περάσουν τέσσερις μήνες και πλέον από την έναρξη επιβολής του μέτρου ώστε να εκδοθεί αυτή η απόφαση;

Ακόμη, αν μέσω της απόφασης αυτής, η οποία καθιστά αποκλειστικό κριτή τον έφορο για την επιβίωση χιλιάδων νοικοκυριών, τερματίζεται ή μειώνεται η ταλαιπωρία τους, με τις χιλιάδες επιχειρήσεις που επίσης βρίσκονται προ οικονομικής αδυναμίας τι θα γίνει;

Θα πρέπει να οδηγηθούν αναγκαστικά στο λουκέτο;

Αντίστοιχα, η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που διενεργείται τις ημέρες αυτές αποφασίστηκε ακριβώς επειδή οι πολίτες βρέθηκαν προ οικονομικού αδιεξόδου και δεν ήσαν σε θέση να ανταποκριθούν σε αυτήν τη φοροεπιδρομή.

Η μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας στις 15 Ιουνίου, για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εκ μέρους περίπου 5,5 εκατ. φορολογουμένων, μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών κ.ά., αλλά και το γεγονός ότι το εκκαθαριστικό της εφορίας θα εμπεριέχει και την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης όπως και το τέλος επιτηδεύματος κ.λπ., δεν θα οδηγήσει για ακόμη μία φορά σε αδιέξοδο χιλιάδες Έλληνες πολίτες;

Τι θα γίνει τότε; Νέα ρύθμιση;

Εν τέλει, για πόσα χρόνια θα πρέπει να πληρώνουν οι κάτοικοι της χώρας αυτής την αναποτελεσματικότητα της πολιτικής τους ηγεσίας και την απροθυμία της να αλλάξει κατεύθυνση ο τόπος; 

πηγή: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου