Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

«Κυρηναϊκή» μετονομάστηκε η ανατολική Λιβύη


Από φυλάρχους που ζητούν αυτονομία
Να αυτονομηθεί η πλούσια σε πετρελαϊκά κοιτάσματα περιοχή τους στην ανατολική Λιβύη ζήτησαν σήμερα, στη διάρκεια συνάντησης στη Βεγγάζη, οι αρχηγοί των φυλών της περιοχής.
 «Η περιοχή έκανε την επιλογή του ομοσπονδιακού συστήματος», τονίζουν οι φύλαρχοι στην κοινή ανακοίνωσή τους, στην οποία προστίθεται πως ο Αχμέντ Ζουμπάιρ εξελέγη στην κεφαλή της νέας οντότητας, η οποία βαπτίσθηκε Κυρηναϊκή, και η οποία εκτείνεται από τη μεθόριο με την Αίγυπτο έως τη Σύρτη, γενέτειρα του Μουάμαρ Καντάφι.


«Το Προσωρινό Συμβούλιο της Κυρηναϊκής εξέλεξε στην ηγεσία του τον Σεΐχη 'χμεντ Ζουμπάιρ αλ Σενούσι για να διαχειρισθεί τις υποθέσεις της περιοχής και να υπερασπισθεί τα δικαιώματα και τους κατοίκους», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, που ασκεί προσωρινά την εξουσία στη χώρα, αναγνωρίζεται ως το επίσημο όργανο άσκησης εξωτερικής πολιτικής.

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο έχει πάντως επανειλημμένως ταχθεί κατά του φεντεραλισμού, εκφράζοντας φόβους για διάσπαση της Λιβύης.


«Οι Λίβυοι πάλεψαν για μία ενωμένη Λιβύη, έτσι ώστε αυτά τα αιτήματα δεν πρόκειται να έχουν συνέπειες», τόνισε χθες ο Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ, που επανεξελέγη στην κεφαλή του Συμβουλίου.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αμπντέλ Ραχίμ αλ Κιμπ είπε χθες ότι «δεν έχουμε ανάγκη τον φεντεραλισμό και δεν είμαστε υποχρεωμένοι να υιοθετήσουμε το ομοσπονδιακό σύστημα. Δεν επιθυμούμε να γυρίσουμε 50 χρόνια πίσω».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου