Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2013

Επισκόπηση Ημερήσιου Τύπου 3-7-13

Τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων είναι ο φόβος για νέο χτύπημα σε μισθούς και συντάξεις, τα τεκταινόμενα στη Βουλή και ο υπολογισμός των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Οδύσσεια για 5.000 καθηγητές"
Η εφημερίδα γράφει ότι "σε αχαρτογράφητα νερά θα κληθούν να «κολυμπήσουν» χιλιάδες καθηγητές από την επόμενη διδακτική χρονιά, οι οποίοι θα μετακινηθούν υποχρεωτικά σε δημοτικά σχολεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό".


ΕΘΝΟΣ: "Οι βάσεις στις σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ"
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εγκυρες εκτιμήσεις για τα βαθμολογικά επίπεδα στα οποία διαμορφώνονται οι βάσεις εισαγωγής στα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος». Η πτώση είναι γενικευμένη και αφορά τις περισσότερες από τις σχολές υψηλής ζήτησης, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι Νομικές, Ιατρικές, Πολυτεχνικές, Οικονομικές. Ανοδος υπάρχει μόνο εκεί που μειώνεται ο αριθμός των εισακτέων".ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Νέα προφητεία της Πόλης για τον «Βασιλιά-Λυτρωτή»!"
Σύμφωνα με την εφημερίδα "νέα προφητεία της Κωνσταντινούπολης ... ταράζει τα «παγκόσμια ύδατα»!!! ...για τον «Βασιλιά-Λυτρωτή» που έρχεται!... και ο ρόλος του αινιγματικού «κοσμοκαλόγερου» στα γεγονότα της πλατείας Ταξίμ...".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Βόμβα Τόμσεν. «Οι Γερμανοί συνταξιούχοι παίρνουν λιγότερα από τους Ελληνες»"
Η εφημερίδα γράφει ότι "ο Πόουλ Τόμσεν στη χθεσινή συνάντηση με τον υπ. Εργασίας έθεσε τρεις (!) φορές θέμα για νέες μειώσεις συντάξεων, υποστηρίζοντας ότι στη Γερμανία η μέση σύνταξη είναι 930 ευρώ και στην Ελλάδα 915 ευρώ".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Εξετάσεις υπουργών ενώπιον της τρόικας"
Σύμφωνα με την εφημερίδα "εδώ και τώρα λύσεις για όλα τα προαπαιτούμενα ζητεί η τρόικα, με μοχλό πίεσης τα περιορισμένα χρονικά περιθώρια για να υπάρξει έγκριση από Eurogroup και ΔΝΤ για τη δόση των 8,1 δισ. Οι επικεφαλής των ελεγκτών έθεσαν και χθες στη μαραθώνια σύσκεψη όλα τα ανοιχτά ζητήματα: τη διαθεσιμότητα στο Δημόσιο, το δημοσιονομικό κενό που ξεπερνά τα 2 δισ. στη διετία 2013-2014 (με επίκεντρο το έλλειμμα στον ΕΟΠΥΥ και τα Ταμεία), αλλά και τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος".


ΕΣΤΙΑ: "Ριζική απλούστευσις της φορολογίας"
Η εφημερίδα τονίζει ότι "το 2005 ο Steve Forbes εξέδωσε στις ΗΠΑ, ένα πρωτοποριακό βιβλίο με τίτλο «Flat Tax Revoloution». Στο βιβλίο πρότεινε την καθιέρωση ενιαίου συντελεστού φορολογίας 17% για όλα τα εισοδήματα, ανεξαρτήτως ύψους. Οπως υπεστήριζε ο Forbes, ένα τέτοιο σύστημα θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό στην είσπραξη των φόρων και εν τέλει πιο δίκαιο, ειδικώς μάλιστα σε χώρες όπου ανθεί η φοροδιαφυγή. Πεμπτουσία της προτάσεως ήταν η απλότης. Ηταν η επανάστασις της κοινής λογικής".


Η ΑΥΓΗ: "Μίνι Μνημόνιο φέρνουν στη Βουλή"
Σύμφωνα με την εφημερίδα "αναθεωρημένο Μνημόνιο προωθεί με fast track διαδικασίες στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, προκειμένου να εξασφαλίσει την έγκριση από το Eurogroup τη Δευτέρα της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ παρ΄ότι η εκταμίευσή της θα γίνει -όπως επιβεβαίωσε χθες η Κομισιόν- σε δόσεις, ανάλογα με την πρόοδο εφαρμογής των μέτρων".


Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Νέα αφαίμαξη σε μισθούς και συντάξεις"
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "νέο φορο-χτύπημα θα υποστούν μισθωτοί και συνταξιούχοι αφού θα διαπιστώσουν από το 2014 σημαντική αύξηση του φόρου που παρακρατείται στις μηνιαίες αποδοχές τους. Με βάση το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ), που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών, καταργείται πλέον η έκπτωση 1,5% που υπολογιζόταν στη διενέργεια της μηνιαίας παρακράτησης στους μισθούς".


Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Success φόροι"
Σύμφωνα με την εφημερίδα "με νέα φορολογικά μέτρα, η κυβέρνηση επιχειρεί την ύστατη στιγμή να κάμψει τις αντιστάσεις της τρόικας και να πετύχει την έγκριση του Eurogroup της Δευτέρας για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 8,1 δισ. ευρώ. Η κατάργηση της έκπτωσης 1,5% αυξάνει την παρακράτηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις, ενώ έρχεται η φορολόγηση ακόμα και του επιδόματος ανεργίας όταν υπάρχουν και άλλα εισοδήματα πάνω από 10.000 ευρώ".


Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: "Νέα φορομέγγενη για μικρομεσαία εισοδήματα"
Η εφημερίδα γράφει ότι "θα ζούμε και θα εργαζόμαστε για την Εφορία. Ερχονται και νέες ρυθμίσεις με απόφαση του υπουργού Οικονομικών".


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Μέρκελ: Το χρέος σας θα μείνει βιώσιμο"
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "τη βεβαιότητα ότι το ελληνικό χρέος θα εξακολουθήσει να είναι βιώσιμο εκφράζει σε συνέντευξή της στην «Κ» η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, η οποία προσθέτει ότι «δεν βλέπει νέο «κούρεμα»".


Ο ΛΟΓΟΣ: "Τρόικα ώρα μηδέν"
Σύμφωνα με την εφημερίδα "πυρετώδεις διαπραγματεύσεις προκειμένου να κλείσουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα και να εξασφαλιστεί η δόση των 8,1 δις γίνονται με τους εκπροσώπους της τρόικας και τους αρμόδιους υπουργούς, που έχουν ακόμη εκκρεμμότητες".


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Νέο τσεκούρι στην υγεία νέο χαράτσωμα στο λαό"
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "την αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ και τη λειτουργία του με επιχειρηματική λογική κόστους - οφέλους ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας, που σε συνδυασμό με την κρατική υποχρηματοδότηση φέρνουν ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στην Υγεία, επιπλέον χαράτσωμα των λαϊκών οικογενειών. Ο λαός δεν έχει καμία ευθύνη για τα ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΕΟΠΥΥ".


ΤΑ ΝΕΑ: "Φορο-ανατροπές"
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η κατάργηση της υποχρέωσης των φορολογουμένων να συγκεντρώνουν αποδείξεις από το 2014, η μείωση της φορολογίας των ενοικίων και επιβαρύνσεις στις αποζημιώσεις απολύσεων από 100.000 έως 150.000 ευρώ περιλαμβάνονται στις ανατροπές που φέρνει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος. Ανοίγει επίσης παράθυρο για αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου από μισθούς και συντάξεις".


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Τρικλοποδιά στο δημοψήφισμα"

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Προθεσμία 5 ημερών. Εκτακτες συσκέψεις υπουργών με την τρόικα για συμφωνία πριν από τις 8 Ιουλίου"
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με μαραθώνιες διαβουλεύσεις, καθ΄όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας και μέχρι αργά το βράδυ, κυβέρνηση και τρόϊκα επιχειρούσαν να «κλείσουν» τα «μέτωπα» της διαπραγμάτευσης ώστε να προκύψει πολιτική συμφωνία, ει δυνατόν έως το Σάββατο, και να συζητηθεί το αναθεωρημένο Μνημόνιο, κατ΄επέκταση η επόμενη δόση προς την Αθήνα, στο Eurogroup της Δευτέρας".


ΚΕΡΔΟΣ: "Θρίλερ σε τρία υπουργεία"
Η εφημερίδα γράφει ότι "σε ένα πραγματικό διαπραγματευτικό θρίλερ εξελίσσονται για ακόμη μία φορά οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, με στόχο να κλείσουν όλα τα κρίσιμα ζητήματα μέχρι το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρα και να διασφαλιστεί έτσι η δόση των 8,1 δισ. ευρώ αλλά και η συνέχιση της χρηματοδότησης από το ΔΝΤ πέραν της 31ης Ιουλίου".


Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Καινούρια προαπαιτούμενα στο τραπέζι των συζητήσεων"
Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε μαραθώνιο διαβουλεύσεων με την τρόικα έχει επιδοθεί η κυβέρνηση, προκειμένου μέχρι την Κυριακή να υπάρξει συμφωνία για την υλοποίηση μιας σειράς προαπαιτούμενων δράσεων, οι οποίες θα επιτρέψουν στο Eurogroup της Δευτέρα να εγκρίνει την καταβολή ολόκληρης της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου