Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Επισκόπηση Ημερήσιου Τύπου 4-7-13

Τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων είναι τα κοιτάσματα του Ιονίου, η διαθεσιμότητα και η ανατροπή του Μόρσι

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Επιτέλους! Τι... άλλο θέλει η τρόικα;"
Η εφημερίδα γράφει ότι "η τρόικα δεν πείθεται από τις ελληνικές διαβεβαιώσεις και, απ΄ότι φαίνεται, εκτός του θέματος της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ανοιχτή παραμένει και μια σειρά από άλλα θέματα, παρά τις προσπάθειες του υπουργείου Οικονομικών να τα εμφανίζει «κλεισμένα»...".


ΕΘΝΟΣ: "Ενεργειακός θησαυρός σε 4 περιοχές"
Η εφημερίδα σημειώνει "ο «κρυμμένος θησαυρός» του Ιονίου Πελάγους και της θαλάσσιας περιοχής νότια της Κρήτης εντοπίστηκε. Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει στα χέρια του τα αποτελέσματα των μετρήσεων που διενήργησε η νορβηγική εταιρεία PGS για την ύπαρξη υδρογονανθράκων. Ζωηρό ενδιαφέρον δείχνουν οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες. Ξεκινούν οι διαδικασίες για μεγάλης κλίμακας έρευνες με γεωτρύπανα".



ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ελπίδιος: «Γενικευμένος πόλεμος πάνω στη Γη»"
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Γέροντας Ελπίδιος (για τα γεγονότα πριν την Εβδομη Σφραγίδα της Αποκαλύψεως): «Γενικευμένος πόλεμος πάνω στην Γη, που δεν θα υπάρχει μέρος που θα έχει ειρήνη»!!".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Διαθεσιμότητα για 6 μήνες και μετά... απόλυση"
Η εφημερίδα γράφει ότι "σχέδιο νόμου με κριτήρια διαθεσιμότητας-κινητικότητας ζητάνε να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιουλίου οι εκπρόσωποι του Μηχανισμού Στήριξης, για να ανάψουν... πράσινο φως στο ελληνικό αίτημα για παράταση στην εφαρμογή του μέτρου. Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έριξε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το ενδεχόμενο οι μετατάξεις να προσμετρώνται στο μέτρο της διαθεσιμότητας-κινητικότητας".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τα τανκς «πάτησαν» τον Μόρσι"
Σύμφωνα με την εφημερίδα "δεύτερη φορά μέσα σε 2,5 χρόνια ο στρατός της Αιγύπτου επενέβη στην πολιτική ζωή της χώρας. Αυτή τη φορά για να εκδιώξει τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, που καλεί σε ειρηνική αντίσταση. Με διάγγελμα στην κρατική τηλεόραση, το Ανώτατο Συμβούλιο Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε την αντικατάσταση του προέδρου, την αναστολή του Συντάγματος και τη διενέργεια πρόωρων προεδρικών εκλογών".


ΕΣΤΙΑ: "Η γραφειοκρατία διέλυσε την χώρα"
Η εφημερίδα τονίζει ότι "επί τρία χρόνια η τρόικα ζητεί την διοικητική αναδιοργάνωση της χώρας. Είναι η βασικώτερη επιδίωξις του μνημονίου. Χωρίς την αναδιάταξη της κρατικής μηχανής, τον εξορθολογισμό του δημοσίου και την πάταξη της θηριώδους γραφειοκρατίας, τίποτε δεν μπορεί να προχωρήση. Αυτή ήταν η κύρια αιτία των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, του υπερόγκου δημοσίου χρέους και εν τέλει της προσφυγής μας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στηρίξεως και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο".


Η ΑΥΓΗ: "Τελειώνουν τα ψέματα για κυβέρνηση - τρόικα"
Σύμφωνα με την εφημερίδα "λίγος χρόνος απέμεινε για να τελειώσει η άμμος στην κλεψύδρα της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, αλλά και του τρέχοντος μνημονιακού προγράμματος. Παρότι η «τελική λύση» στο ελληνικό δράμα έχει μετατεθεί για μετά τις γερμανικές εκλογές, στην επόμενη αξιολόγηση της τρόικας, τέλη Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου, οι νυν συζητήσεις κυβέρνησης - τρόικας εμφανίζουν «εμπλοκή», καθώς η πρώτη αδυνατεί να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, πρωτίστως για απολύσεις στο Δημόσιο και μεγάλες περικοπές στην υγεία".


Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Απολύσεις στο μοντέλο της ΕΡΤ"
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσονται οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας για το θέμα της διαθεσιμότητας 12.500 υπαλλήλων. Οι ξένοι απεσταλμένοι επέμεναν πως από τη στιγμή που δεν είναι έτοιμο το πρόγραμμα της κινητικότητας πρέπει οι 15.000 απολύσεις που έχουν συμφωνηθεί για τη διετία 2013-14, να αυξηθούν ή να γίνουν πιο άμεσα μέσω οριζόντιων «λουκέτων» σε Οργανισμούς, όπως ακριβώς έγινε με την ΕΡΤ".


Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Ανέτρεψαν τον Μόρσι"
Η εφημερίδα υποστηρίζει "με διάγγελμα του αρχηγού των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων, παρουσία εκπροσώπων της αντιπολίτευσης και της θρησκευτικής ηγεσίας, παύθηκε ο Μοχάμεντ Μόρσι και ανακοινώθηκε ότι σήμερα ορκίζεται μεταβατικός πρόεδρος ο επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Εκατομμύρια πανηγύριζαν στους δρόμους. Απειλές από το στρατόπεδο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που καταγγέλλει τον στρατό για πραξικόπημα. Ορίζεται κυβέρνηση τεχνοκρατών, θα αναθεωρηθεί το Σύνταγμα και θα προκηρυχθούν εκλογές".


Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: "Ξεπαγώνουν οι πλειστηριασμοί"
Σύμφωνα με την εφημερίδα "σε δύο στάδια θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να σπάσει το ταμπού των πλειστηριασμών για οφειλές προς τις τράπεζες, μετά και τις ασφυκτικές πιέσεις της Τρόικας, η οποία ξεκαθάρισε στο ΥΠ.ΟΙΚ. ότι δεν μπορεί σε όλες τις υπόλοιπες χώρες να γίνονται κανονικά πλειστηριασμοί και στην Ελλάδα να υπάρχει ειδικό καθεστώς".


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Επέμβαση του στρατού στην Αίγυπτο"
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με ανησυχία παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις δραματικές εξελίξεις στην πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου. Ο αιγυπτιακός στρατός ανέτρεψε χθες το βράδυ τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι με ένα προαναγγελθέν κίνημα, που συνάντησε την υποστήριξη δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, φιλελεύθερων πολιτικών, όπως ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, και θρησκευτικών ηγετών".


Ο ΛΟΓΟΣ: "Τρόικα: Κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων αλλιώς... δόση σε δόσεις"
Σύμφωνα με την εφημερίδα "προς διευθέτηση βαίνουν όλες οι εκκρεμότητες της ελληνικής κυβέρνησης, πλην εκείνης της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων και όπως φαίνεται, θα έχει προκύψει συμφωνία με την Τρόικα - για τα υπόλοιπα θέματα - έως τη Δευτέρα, οπότε και διενεργείται το Eurogroup".


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ 11 Ιούλη στο Σύνταγμα στις 8 μ.μ."
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "συλλαλητήριο ενάντια στις αντεργατικές - αντιλαϊκές ανατροπές που θα φέρει με πολυνομοσχέδιο στη Βουλή την ερχόμενη βδομάδα η κυβέρνηση, διοργανώνει η Γραμματεία Αττικής του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα του Λεκανοπεδίου να δώσουν μαζική αποφασιστική απάντηση στη λαίλαπα των μέτρων που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση και τρόικα".


ΤΑ ΝΕΑ: "Μηνύματα Βρυξελλών για το Δημόσιο και νεύματα Βερολίνου προς Σαμαρά".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "οι απολύσεις και η διαθεσιμότητα δημοσίων υπαλλήλων παραμένει το αγκάθι στον νέο κύκλο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, για τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ, ενώ οι Βρυξέλλες στέλνουν μήνυμα στην Αθήνα για την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας έως την Κυριακή. Την ώρα που καταγράφεται διελκυστίνδα με τους δανειστές, το Βερολίνο κάνει νεύματα στήριξης στον Αντ. Σαμαρά και εκφράζει την «αλληλεγγύη» του στην κυβέρνηση - με «ταχυδρόμο» τον υπουργό εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Ευ. Βενιζέλο".

Το ΠΟΝΤΙΚΙ: "Νέα Ελλάς! Τι θα γίνει, φίλε μου, με μας;"
Η εφημερίδα γράφει "η κυβέρνηση στον κόσμο της, η κοινωνία σε αδιέξοδο".


City Press: "Στο έλεος της τρόικας".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "σε εξαιρετικά πιεστικό πλαίσιο πραγματοποιείται η νέα φάση διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών, εκμεταλλευόμενοι τις ολιγωρίες και την αδυναμία εφαρμογής των συμφωνηθέντων με την κυβέρνηση, ουσιαστικά απειλούν με «πάγωμα» της επόμενης, ύψους 8,1 δισ. ευρώ δόσης από το μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας, πιέζοντας για τη λήψη νέων σκληρών μέτρων «εδώ και τώρα»".


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Στα πράσα με το φακελάκι τρεις κτηνίατροι του Δημοσίου στη Θεσσαλονίκη"

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Κρίνεται η δόση. Στο Μαξίμου σήμερα η τρόικα, οδυνηρές αποφάσεις για το Δημόσιο"
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "καθοριστική είναι η σημερινή ημέρα για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Νωρίς το πρωί, οι ελεγκτές θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη. Εν συνεχεία, θα μεταβούν στο Μαξίμου, όπου θα θέσουν υπόψη του πρωθυπουργού την κατάσταση και θα αναζητήσουν κοινά αποδεκτή λύση. Παράταση ζητά η ελληνική πλευρά, άμεσες αποχωρήσεις από το Δημόσιο απαιτεί η τρόικα".


ΚΕΡΔΟΣ: "Ανένδοτη για όλα η τρόικα"
Η εφημερίδα γράφει ότι "αντιφατικές και συγκεχυμένες είναι οι εκτιμήσεις για την έκβαση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα. Ανώτατα κυβερνητικά στελέχη προσβλέπουν σε αίσια κατάληξη, ακόμη και μέχρι την Παρασκευή, την ώρα που ξένοι αξιωματούχοι εκφράζουν την ανησυχία τους και απειλούν ακόμη και με τρίμηνο χρηματοδοτικό πάγωμα".


Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ξυπνά η απειλή της κρίσης σε Ελλάδα και Πορτογαλία"
Η εφημερίδα τονίζει ότι "συναγερμό σήμαναν ξανά οι αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, με την κυβερνητική κρίση στην Πορτογαλία και τις ανησυχίες για την καταβολή της επόμενης δόσης στην Ελλάδα να ξυπνούν και πάλι την απειλή της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, που είχε πέσει σε «χειμερία νάρκη» για ένα περίπου έτος".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου