Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013

Alpha Bank: Πληθαίνουν τα καλά νέα για την ανάκαμψη της οικονομίας

Το Εβδομαδιαίο Δελτίο της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της τράπεζας
 
Στην ανάγκη να μην διαιωνίζεται η εικόνα της Ελλάδας ως χώρας-παρία στην διεθνή κοινότητα αναφέρεται το Εβδομαδιαίο Δελτίο της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, στο οποίο εμπεριέχεται η διαπίστωση ότι  τα καλά νέα για την ανάκαμψη της οικονομίας και την έξοδο από την κρίση πληθαίνουν.  Σύμφωνα με τους αναλυτές της Alpha Bank από πολλές πλευρές παρουσιάζονται τώρα στοιχεία που δείχνουν ότι η αγορά εργασίας στη χώρα σταθεροποιείται σταδιακά πριν ακόμη η χώρα εξέλθει από τη μεγάλη ύφεση που καθήλωσε κάθε μορφή παραγωγικής δραστηριότητας στα τελευταία τρία έτη. Όπως τονίζουν η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εκλογίκευση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας που θεσμοθετήθηκε τα τελευταία έτη και αποκαλύπτει τις σημαντικές προοπτικές που υπάρχουν για ταχύτερη από ότι αναμενόταν έως σήμερα αύξηση της απασχόλησης με την ανάκαμψη της οικονομίας. 

Για τον τομέα της δημοσιονομικής προσαρμογής σημειώνεται πως γίνονται σημαντικά βήματα προόδου στην πορεία για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Οι λειτουργικές δαπάνες έχουν ήδη περικοπεί σημαντικά σε μόνιμη βάση ενώ, λόγω της μεγάλης ύφεσης, τα φορολογικά έσοδα βρίσκονται σε καθοδική πορεία, παρά τις αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις που επιβάλλονται στους συνεπείς φορολογουμένους. 

«Με την ανάκαμψη της οικονομίας και, εφόσον δεν αρχίσουν πάλι οι προσλήψεις και οι σπατάλες, και εφόσον σημειωθεί πρόοδος στην πάταξη της φοροδιαφυγής, τα έσοδα αναμένεται να ανακάμψουν εντυπωσιακά, οδηγώντας σε βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα», υπογραμμίζεται στην έκθεση. 

Στο πλαίσιο αυτό, η συζήτηση περί δημοσιονομικού κενού και αδυναμίας πρόσβασης στις αγορές χαρακτηρίζεται «κενή περιεχομένου». Συγκεκριμένα, οι αναλυτές της τράπεζας αναφέρουν πως μια χώρα που διατηρεί πρωτογενή πλεονάσματα σε μόνιμη βάση είναι σε θέση να δανείζεται τα σχετικώς μικρά ποσά που απαιτούνται (γύρω στα 8-10 δισ. ευρώ τον χρόνο σε χρεολύσια από το 2016 και μέχρι το 2050), ακόμη και με υψηλό λόγο χρέους προς ΑΕΠ. 

Στη βάση αυτή χαρακτηρίζεται αναγκαία η πρόσβαση στις αγορές μέσα στο 2014, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα, διότι το 2015 τα χρεολύσια ανέρχονται σε 16 δισ. ευρώ περίπου και δεν θα υπάρχει χρηματοδότηση από την τρόικα. Τονίζεται δε πως αν και το Δημόσιο θα μπορούσε να δανεισθεί το ποσό αυτό με έντοκα γραμμάτια από τις τράπεζες, κάτι τέτοιο δεν είναι επιθυμητό στο βαθμό που θα στερούσε ισόποση τραπεζική χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα, σε μια φάση που η οικονομία επιβάλλεται να ανακάμψει. 

«Το θέμα λοιπόν, είναι να πετύχουμε βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να αποκατασταθεί η πρόσβαση της χώρας στις αγορές, και όχι να αναζητούμε μαγικές λύσεις χρηματοδότησης, ζητιανεύοντας για ελάφρυνση του χρέους, που διαιωνίζει την εικόνα της Ελλάδας ως χώρας-παρία στην διεθνή κοινότητα», αναφέρουν δεικτικά οι αναλυτές της Alpha.

πηγή: tovima.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου