Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Οι μικρές νίκες, φέρνουν τις μεγάλες…..

Αναμφίβολα, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αποτελεί μια νίκη…

Μικρή και καθυστερημένη μέν, αλλά όχι ασήμαντη.

Και με μεγάλο συμβολισμό.

Όχι τόσο γιατί είχε αναδειχθεί σε …εθνικό περίπου στόχο, όσο γιατί είναι η πρώτη φορά που η τρόϊκα αποδέχεται μια γενναία μείωση της φορολογίας. Γιατί μέχρι τώρα, κάθε της επίσκεψη, συνοδευόταν και από έναν ορυμαγδό αυξήσεων. (αν και πάλι γίνονται κάποιες «κρυφές» αυξήσεις με το πολυνομοσχέδιο)


Και για έναν δεύτερο, ακόμα πιο σημαντικό λόγο. Αν πραγματικά μπορούμε να ελπίζουμε σε μια ουσιαστική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αυτή θα σηματοδοτηθεί μόνο από μια γενναία μείωση της φορολογίας. Γιατί η βαρβαρότητα του μνημονίου, μεταξύ άλλων, με τις δυσβάσταχτες φορολογικές επιδρομές εξαφάνισε  τα εισοδήματα των Ελλήνων, οδήγησε εκατομμύρια συμπολιτών μας στην ανέχεια και τη φτώχεια, ενώ παρέλυσε κάθε αναπτυξιακή ικμάδα της οικονομίας μας.  Με άλλα λόγια μας βύθισε στο τέλμα.

Βέβαια, οι καθ΄έξιν λαϊκιστές και οι εξ επαγγέλματος αρνητές θα συνεχίζουν να βράζουν στη μιζέρια τους, αλλά ο κόσμος καταλαβαίνει. Και μπορεί να εκτιμήσει και να κρίνει.

Το τρίτο και σημαντικότερο, κατά τη γνώμη μου, είναι το στοίχημα με το οποίο βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη και η κυβέρνηση, αλλά και ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας. Αν αυτή τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση την καρπωθούν οι επιτήδειοι, τότε θα είναι δώρο-άδωρο! Θα είναι σαν να μην έγινε ποτέ! Και όχι μόνον αυτό. Ενδεχομένως θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να την πληρώσουμε και πολύ ακριβότερα.

Με άλλα λόγια, η μείωση στο ΦΠΑ εστίασης θα έχει πραγματική αξία μόνον αν μετακυληθεί αμέσως, ολόκληρη και απ’ ευθείας στους πολίτες-καταναλωτές.  Αυτό είναι το στοίχημα.

Μια τέτοια ενέργεια, όταν δηλαδή ο πολίτης δει πραγματική μείωση των τιμών, θα βελτιώσει και την  ψυχολογία, ό,τι κάτι πάει ν΄αλλάξει, προς το καλύτερο. Και η ψυχολογία, ως γνωστόν, είναι το πάν στην οικονομία.

Τέλος, η μείωση του ΦΠΑ εστίασης υπογραμμίζει και κάτι άλλο. Όταν θέτεις συγκεκριμένους στόχους και διεκδικείς, έχεις πιθανότητες να κερδίσεις. Δυστυχώς, οι ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, ενδιαφέρονταν περισσότερο να γίνουν αρεστές στην τρόϊκα και στους δανειστές μας (επειδή προφανώς ήλπιζαν στην ….καλοσύνη τους) παρά να διαπραγματευτούν σκληρά μαζί τους.

Συμπέρασμα: Οι μικρές νίκες μπορούν να προετοιμάσουν το έδαφος για τις μεγάλες, αρκεί να τις αξιοποιήσουμε. Όμως, για να έρθουν αυτές οι μεγάλες νίκες πρέπει, επιτέλους, να το θέσουμε ως στόχο ότι το μνημόνιο δεν αποτελεί λύση και  να δεσμευτούμε σ’ ένα εθνικό σχέδιο σωτηρίας της  χώρας.
ΚΡ

Πηγή: antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου