Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Η κρίση «μείωσε τη γεννητικότητα στην Ελλάδα και την Ευρώπη»

Η οικογένεια σε αναμονή 

Η αύξηση της ανεργίας στις χώρες της Ευρώπης συνοδεύεται από αντίστοιχη μείωση του ρυθμού γεννήσεων, δείχνει νέα γερμανική μελέτη. Το φαινόμενο, επισημαίνουν οι ερευνητές, είναι ιδιαίτερα έντονο στην Ελλάδα της κρίσης και γενικά στη νότια Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, ο συντελεστής γονιμότητας, δηλαδή ο αριθμός των παιδιών που αποκτά η μέση γυναίκα μέχρι το τέλος της αναπαραγωγικής της ηλικίας, παρουσίαζε ανοδική τάση από τις αρχές του αιώνα μέχρι το 2009, οπότε η τάση αντιστράφηκε. Τη διετία που ακολούθησε, 2010-2011, ο συντελεστής γονιμότητας έπεσε σημαντικά, από τα 1,5 στα 1,4 παιδιά.


Η έρευνα, την οποία πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Max Planck για τη Δημογραφική Έρευνα, με έδρα το Ρόστοκ της Γερμανίας, στην πραγματικότητα δεν μπορεί να αποδείξει ότι η ανεργία είναι αιτία της πτώσης της γεννητικότητας -θεωρητικά, τα δύο φαινόμενα μπορεί να μην έχουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος, αλλά να συνδέονται μέσω άλλων, άσχετων παραγόντων.

H πορεία της γεννητικότητας συγκριτικά με την ανεργία στην Ελλάδα το διάστημα 2001-2011. Κλικ για μεγέθυνση (Πηγή: Deniz Karaman Örsal et al. / MPI for Demographic Research)
Παρόλα αυτά, η ανάλυση προσφέρει ισχυρές ενδείξεις ότι η ανεργία είναι πράγματι η αιτία του φαινομένου: η πτώση της γεννητικότητας είναι πιο έντονη στους νέους, οι οποίοι έχουν το περιθώριο να αναβάλλουν την τεκνοποίηση για καλύτερες μέρες. Αντίθετα, μεταξύ των ατόμων άνω των 40 ετών, η απόκτηση του πρώτου παιδιού δεν φαίνεται να συνδέεται με την ανεργία.

Κατά μέσο όρο, πάντως, η γεννητικότητα πέφτει όταν η ανεργία ανεβαίνει και στις 28 χώρες που εξετάστηκαν.

Στην ηλικιακή ομάδα των 15-19 ετών, η αύξηση της ανεργίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα συνοδεύεται με πτώση του ρυθμού γεννήσεων κατά 0,2%, ενώ ειδικά στη Νότια Ευρώπη η πτώση φτάνει το 0,3%.

Στην ηλικιακή ομάδα 20-24 ετών, η αύξηση της ανεργίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα συνοδεύεται με πτώση του ρυθμού γεννήσεων κατά 0,1% κατά μέσο όρο, ενώ στη Νότια Ευρώπη το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο.

Ακόμα, η μείωση των παιδιών ανά γυναίκα ήταν μεγαλύτερη στην περίπτωση των γυναικών που αποκτούν για πρώτη φορά παιδί.

Δεδομένου πάντως ότι πολλοί νέοι απλώς αναβάλλουν την τεκνοποίηση για αργότερα, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το φαινόμενο δεν είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε λιγότερες γεννήσεις μακροπρόθεσμα -η ίσως τάση αναστραφεί όταν έρθουν καλύτερες μέρες.

Η έρευνα δημοσιεύεται online στην επιθεώρηση Demographic Research.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου