Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Η Ευρώπη της φτώχειας δεν έχει μέλλον

Ένα ηχηρό μήνυμα προς τις ηγεσίες της Ευρώπης αποτελεί η έκθεση της Κομισιόν για  την απασχόληση και τις κοινωνικές εξελίξεις. Η έκθεση διαπιστώνει μια εκρηκτική αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας στις πιο παραγωγικές ηλικίες, ενώ επιπλέον επισημαίνει ότι η εξεύρεση  μιας δουλειάς δεν αρκεί τις περισσότερες φορές, για να ξεφύγουν από την ένδεια, καθώς  πρόκειται συνήθως για  κακά αμειβόμενες θέσεις.

Τη δραματική  αυτή κατάσταση τη βιώνουν οι έλληνες πολίτες τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν είναι οι μόνοι όπως αποδεικνύεται,αφού σύμφωνα με την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή,ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι περισσότερες χώρες, λόγω της κρίσης.

Η στενωπός της λιτότητας, που έχει επιλεγεί από τις κυρίαρχες  ευρωπαϊκές  ηγεσίες, ως μέθοδος αντιμετώπισης της κρίσης  και ως η μοναδική συνταγή για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας,αποδεικνύεται και επισήμως ότι έχει τρομακτικές παράπλευρες ανθρώπινες απώλειες.

Τα ημίμετρα που  αποφασίζονται ως αντίδοτο είναι εμφανές πλέον ότι  όχι μόνο δεν βελτιώνουν την κατάσταση,αλλά αντιθέτως διαρκώς την επιδεινώνουν. Καθώς μάλιστα  σε αρκετές χώρες, όπως επισημαίνει η ίδια έκθεση, καταρρέουν ή υπολειτουργούν τα συστήματα κοινωνικής προστασίας, το μίγμα ανεργίας και φτώχειας  γίνεται όλο και πιο εκρηκτικό.

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί εν όψει των ευρωεκλογών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για  την όλο και μεγαλύτερη απαξίωση του κοινού ευρωπαϊκού οράματος και την άνοδο των  ευρωσκεπτικιστών και των ακροδεξιών που εκμεταλλεύονται αυτό το κλίμα μιζέριας και δυστυχίας. Με 27 σχεδόν εκατομμύρια ανέργους στην Ευρώπη και εκατομμύρια χαμένες θέσεις εργασίας τα τελευταία χρόνια,θα έπρεπε να  είναι ήδη  προφανές στους θιασώτες της λιτότητας, ότι η συνταγή τους δεν οδηγεί στην έξοδο από την κρίση, αλλά στην κοινωνική αποδιοργάνωση.

Όσο είναι καιρός ακόμα, οι κυρίαρχες ευρωπαϊκές ηγετικές δυνάμεις οφείλουν να αντιληφθούν ότι μια Ευρώπη της ανεργίας και της κοινωνικής εξαθλίωσης δεν μπορεί να παίξει ούτε  το ρόλο που θέλουν οι ίδιοι, ούτε το ρόλο που ιστορικά της ανήκει ως μια από τις κυρίαρχες δυνάμεις του πλανήτη.
Οι επικείμενες ευρωεκλογές και η πολιτική πίεση που δημιουργούν, είναι μια ευκαιρία  να χαλαρώσουν τουλάχιστον την ασφυκτική  οικονομική λιτότητα και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια αναπτυξιακή ώθηση. Διαφορετικά είναι πολύ πιθανόν να διαπιστώσουν σύντομα, ότι οι στατιστικές και οι αριθμοί βελτιώνονται, αλλά οι κοινωνίες αποσυντίθενται, ενώ το όραμα της ενωμένης Ευρώπης δίνει πάλι τη θέση του σε ακραίους εθνικισμούς.

ΤΟ ΒΗΜΑ 

πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου