Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Alpha Bank: Οι Έλληνες υπερ-φορολογούνται γιατί δεν πληρώνουν όλοι

Μεγάλες οι αδικίες για τους συνεπείς 

Στην υπερφορολόγηση που έχει επιβληθεί σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναφέρεται η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων που έδωσε σήμερα, Παρασκευή, στη δημοσιότητα, υπογραμμίζοντας πως αν όλοι οι φορολογούμενοι πλήρωναν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους με βάση τους ισχύοντες συντελεστές, τότε τα έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης θα ανέρχονταν το 2013 στο 53,6% του ΑΕΠ, έναντι 46,7% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη.

Στην ανάλυση της Alpha Bank υπογραμμίζεται πως οι προσαρμογές που συντελέστηκαν το 2013 αποτελούν επιτεύγματα ανεκτίμητης αξίας για τη χώρα, ιδιαίτερα αν εξεταστούν όχι μόνο σε σχέση με τις αναμενόμενες επιπτώσεις τους στην ανάκαμψη και στην έξοδο της οικονομίας από την κρίση, αλλά και με τη συμβολή τους στην αυτοδύναμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στην ευημερία των κατοίκων της χώρας στη μεσο-μακροχρόνια περίοδο.


Όπως τονίζεται η πιο αξιοσημείωτη εξέλιξη το 2013 ήταν η επίτευξη σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος στη γενική κυβέρνηση, εκτιμώμενου ύψους άνω του 0,8% του ΑΕΠ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 0,12% του ΑΕΠ που προέβλεπε η τρόικα για το 2013 και έναντι ελλείμματος 1,5% του ΑΕΠ το 2012 και 10,4% του ΑΕΠ το 2009.

Οι αναλυτές της τράπεζας υπογραμμίζουν πως η μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης κατά 24 δισ. ευρώ προέκυψε από τη μείωση των πρωτογενών δημοσίων δαπανών κατά 31,5 δισ. ευρώ και από την ταυτόχρονη μείωση των εσόδων κατά 6 δισ. ευρώ.

Η μείωση των εσόδων της Γενικής Κυβέρνησης κατά ποσοστό χαμηλότερο από το ποσοστό μείωσης του ΑΕΠ στηρίχθηκε στη σημαντική αύξηση των φορολογικών συντελεστών (και, επομένως, και της φορολογικής επιβάρυνσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων) στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (εάν ληφθεί υπόψη και η εισφορά 1,0% - 4,0%) και στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, καθώς και των φορολογικών συντελεστών στον ΦΠΑ και στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (ΕΦΚ) καυσίμων και καπνού.

Επίσης, καταργήθηκαν οι διάχυτες φορολογικές απαλλαγές που ίσχυαν έως το 2009 και το 2013 εισπράχθηκαν έσοδα και από τους φόρους περιουσίας που ήταν αυξημένα κατά περίπου 3 δισ. ευρώ έναντι του 2009. Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα από τους φόρους εκτός των φόρων περιουσίας ήταν το 2013 μειωμένα κατά 9 δισ. ευρώ έναντι του 2009.

«Σε κάθε περίπτωση τα έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκαν ως ποσοστό του μειωμένου ΑΕΠ από 38,4% το 2009 στο 45,5% το 2013, αν και παραμένουν χαμηλότερα, ως ποσοστό στο ΑΕΠ, των εσόδων στη ζώνη του ευρώ και σε πολλές άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ», τονίζεται στην ανάλυση.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν υπάρχει υπερ-φορολόγηση των Ελλήνων πολιτών η Alpha Bank απαντά καταφατικά και επισημαίνει πως εκτός από τα έσοδα που πράγματι εισπράχθηκαν, με τους ισχύοντες φορολογικούς συντελεστές το 2013 βεβαιώθηκαν επιπλέον φόροι ύψους 7,75 δισ. ευρώ και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ που δεν πληρώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμοι. Επιπλέον, ένα πρόσθετο ποσό φόρων ύψους άνω των 7 δισ. ευρώ (περίπου 15% επί των εισοδημάτων που αποκτώνται στην παράλληλη οικονομία στην Ελλάδα) δεν βεβαιώθηκαν καν διότι δεν δηλώθηκαν.

Επομένως, καταλήγουν οι αναλυτές της Alpha Bank εάν όλοι οι φορολογούμενοι πλήρωναν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και τις υποχρεώσεις τους από εισφορές που προκύπτουν με βάση τους ισχύοντες φορολογικούς συντελεστές, τότε τα έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης θα ανέρχονταν στα 97,5 δισ. ευρώ το 2013, δηλαδή στο 53,6% του ΑΕΠ του 2013, όταν στη ζώνη του ευρώ δεν υπερβαίνει το 46,7% του ΑΕΠ.

«Αυτό είναι ουσιαστικά το μέσο ποσοστό φορολογικής επιβάρυνσης για τους συνεπείς φορολογούμενους πράγμα που συνιστά αναμφισβήτητα υπερ-φορολόγηση γι’ αυτούς τους φορολογούμενους. Από την άλλη πλευρά, το ποσοστό φορολογικής επιβάρυνσης για τους φορολογούμενους που δεν πληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις ή τις πλήρωσαν μόνο μερικώς είναι μηδέν (0%), ή πολύ χαμηλό», σημειώνεται στη μελέτη.

Τέλος, υποστηρίζεται πως η βελτίωση της εισπραξιμότητας των φόρων στους τομείς του φόρου εισοδήματος και στους έμμεσους φόρους είναι το κλειδί για την απολύτως αναγκαία μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ και για την κατάργηση της εισφοράς 1%-4% στο φόρο εισοδήματος, καθώς και για την κατάργηση του ΦΑΠ στο φόρο περιουσίας που αποτελούν σήμερα δραστικούς περιοριστικούς παράγοντες στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Newsroom ΔΟΛ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου