Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Eδωσαν στο TΑΙΠΕΔ "φιλέτο" από τις Αγροτικές Φυλακές Κασσάνδρας για να κάνει ....γήπεδο γκόλφ!

Τι καταγγέλουν σωφρονιστικοί υπάλληλοι!
Σύμφωνα με πληροφορίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας, με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, έκταση 915.099 τμ,  που βρίσκεται στην περιοχή της Κασσάνδρας γύρω από τις αγροτικές φυλακές ιδιοκτησίας των φυλακών Κασσανδρείας, παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο ΤΑΙΠΕΔ.
Εδώ και πολλά χρόνια επιχειρηματικά και τουριστικά συμφέροντα εποφθαλμιούν τη συγκεκριμένη έκταση προκειμένου να την ιδιοποιηθούν και να κερδοσκοπήσουν. Και από ό,τι φαίνεται τελικά τα κατάφεραν.
Εγχώρια συμφέροντα ασκούσαν επί σειρά ετών πιέσεις προς τις Δημόσιες Αρχές, ώστε η εν λόγω έκταση να τους παραχωρηθεί  απευθείας για τη δημιουργία γηπέδων και εγκαταστάσεων γκόλφ.
Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία, δεν ήταν δυνατή η απευθείας παραχώρηση από το Ελληνικό Δημόσιο της ως άνω έκτασης στα συμφέροντα αυτά, και έτσι μεθοδεύτηκε να παραχωρηθεί μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να φαίνεται η όλη διαδικασία της παραχώρησης νομιμοφανής.

Η επίμαχη έκταση, ιδιοκτησίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, βρίσκεται μέσα στο χώρο των αγροτικών φυλακών Κασσανδρείας και είναι απολύτως αναγκαία, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, για τη λειτουργία του συγκεκριμένου σωφρονιστικού καταστήματος.
Πρόκειται για τις πλέον εύφορες και  αξιοποιήσιμες εκτάσεις, αφού από αυτές τροφοδοτείται το ποιμνιοστάσιο και υδροδοτούνται μέσω των γεωτρήσεων όλες οι εγκαταστάσεις της φυλακής. Κατά μαρτυρίες σωφρονιστικών υπαλλήλων, η έκταση αυτή παραχωρήθηκε από την Μονή Σταυρονικήτα Αγίου Όρους με σκοπό την υποδοχή των προσφύγων της Μικράς Ασίας και εν συνεχεία από το έτος 1930 παραχωρήθηκε στη φυλακή Κασσανδρείας και χρησιμοποιείται ανελλιπώς μέχρι σήμερα από τους κρατούμενους ως καλλιεργούμενη έκταση αλλά και ως βοσκοτόπια για τις ανάγκες και της φυλακής.
Η δημιουργία γκόλφ στην Ελλάδα και ειδικά στην Χαλκιδική είναι εντελώς άστοχη  ενέργεια και δεν υπάρχει κανένας λόγος μετατροπής αυτής της  τεράστιας αγροτικής έκτασης εκφεύγοντας της αγροτικής παραγωγής, δεδομένου ότι οι ξένοι τουρίστες που επισκέπτονται για μερικές ημέρες την  χώρα  μας, δεν έρχονται για να παίξουν γκολφ, καθώς αυτό το σπορ το  αξιοποιούν στις πατρίδες τους επί 12 μήνες το χρόνο, αλλά για να απολαύσουν τη θάλασσα και τις ομορφιές του τόπου μας.
Η κατασκευή γηπέδων γκολφ  στην έκταση αυτή  θα αλλοιώσει εντελώς τον αγροτικό χαρακτήρα του καταστήματος των φυλακών Κασσανδρείας και θα προκαλέσει καταστροφικές συνέπειες. 
Είναι γνωστό ότι τα Αγροτικά Καταστήματα Κράτησης αποτελούν ένα θεσμό εξαιρετικά χρήσιμο για τους κρατουμένους, αφού με την εργασία τους στα αγροκτήματα εκπαιδεύονται και αποκτούν γνώσεις και εφόδια απαραίτητα για την μετέπειτα ενασχόλησή τους σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις και την καλύτερη επανένταξή του στην κοινωνία και την παραγωγική διαδικασία. Από τα Αγροτικά Καταστήματα αποφυλακίζεται κάθε έτος ένας μεγάλος αριθμός κρατουμένων. Σε αυτό συμβάλλει και ο ευεργετικός αριθμός των ημερομισθίων των εργαζομένων κρατουμένων σε αγροτικές εργασίες. Στο Κατάστημα της Κασσανδρείας απασχολούνται καθημερινά 120-130 κρατούμενοι σε αγροτικές εργασίες, κάτι που καθιστά το Αγροτικό  αυτό Κατάστημα Κράτησης, τη φυλακή με τον μεγαλύτερο αριθμό σε αποφυλακίσεις ετησίως.
Συνεπώς, ο ρόλος των Αγροτικών Καταστημάτων είναι σπουδαιότατης σημασίας για την ομαλή και χωρίς προβλήματα επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία.
Είναι σαφές ότι  οποιαδήποτε εκποίηση εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ της προαναφερομένης έκτασης του Αγροτικού Καταστήματος Κασσανδρείας θα πλήξει καίρια και το εν λόγω σωφρονιστικό κατάστημα, περιορίζοντας τις δραστηριότητες των κρατουμένων και ουσιαστικά υποβαθμίζοντας τες, αλλά και εν γένει το θεσμό των αγροτικών καταστημάτων κράτησης. 
Πέραν όμως της αλλοίωσης της φύσης των αγροτικών φυλακών Κασσάνδρας θα επέλθει και ανεπανόρθωτη περαιτέρω αλλοίωση του ιδιαίτερου φυσικού κάλους του γύρω περιβάλλοντος και υποβάθμισή του, καθώς λόγω του τουριστικού χαρακτήρα της περιοχής είναι ήδη πυκνοδομημένη.

Η στάση δε της Κυβέρνησης  προκαλεί εύλογα ερωτηματικά  καθώς προέβη στη μεταβίβαση της έκτασης αυτής στο ΤΑΙΠΕΔ χωρίς ιδιαίτερη περίσκεψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου