Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Το εκκρεμές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ

Όση καλή διάθεση και να έχει κανείς, όσο κι αν αναπτύσσει ανοχές και ν' αναγνωρίζει ελαφρυντικά στη κυβέρνηση Τσίπρα, δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες μέρες για τη χώρα και τους πολίτες της συνεχίζει να ταλαντεύεται ως άλλο εκκρεμές, ανάμεσα σ' αυτό που τα στελέχη της ονομάζουν «έντιμο συμβιβασμό» και στις θεωρούμενες από τα ίδια πρόσωπα «κόκκινες γραμμές».

Επίσης ο ανεξάρτητος παρατηρητής δεν μπορεί να μην επισημάνει ότι η κυβέρνηση πρωτίστως επικοινωνεί. Εξαντλείται σε αγώνες άγονους, εφευρίσκει ή κατασκευάζει εχθρούς εντός και εκτός της χώρας προκειμένου να δικαιολογήσει την απραξία της, γενικώς ρητορεύει κατά τρόπο ασύστολο και αφήνει τα προβλήματα να συσσωρεύονται.


Αυτή την ώρα, το υπουργείο Οικονομικών ξεμένει από χρήματα, ίσα - ίσα που πρόλαβε την περασμένη Τρίτη να συγκεντρώσει το αναγακίο ποσό για μισθούς και συντάξεις και οι αρμόδιοι επιμένουν στους κομπασμούς απέναντι σε εκείνους που προσεγγίζουν με το χέρι απλωμένο για βοήθεια και χρηματοδοτήσεις.

Ουδείς πια αμφιβάλλει ότι οι πολλές υποχρεώσεις του κράτους μένουν ακάλυπτες, τα όποια δημόσια έργα απειλούνται με διακοπή, στον ιδιωτικό τομέα δεν κινείται τίποτε, ακόμη και οι υγιείς επιχειρήσεις απειλούνται από την έλλειψη πιστώσεων και ο κόσμος αρχίζει να φοβάται για τα χειρότερα.

Πολλοί διερωτώνται αν οι υπουργοί και οι ασκούντες την εξουσία έχουν συναίσθηση των κινδύνων. Αν δηλαδή αντιλαμβάνονται ότι σύντομα μπορεί να χαθεί ο έλεγχος και η συνολικά η κατάσταση να καταστεί μη διαχειρίσιμη. Όσοι παρακολουθούν από κοντά τις διαπραγματεύσεις γνωρίζουν ότι μόλις τώρα ξεκίνησαν και πάλι από το μηδέν.

Το δυστύχημα είναι ότι η κυβέρνηση ακόμη και την ύστατη ώρα αντί να επισπεύδει τη διαπραγμάτευση, αναβάλλει και αναστέλλει κρίσιμα μέτρα και συμφωνημένες πολιτικές, όπως έγινε την Πέμπτη με το πολυνομοσχέδιο.

Άντ' αυτών, αναδεικνύει και πάλι τις «κόκκινες γραμμές», λες και τα μέλη της δεν αντιλαμβάνονται ότι σε λίγες μέρες μπορεί να χαθεί στην κυριολεξία η μπάλα και να αναγκασθούν οι ίδιοι να επιβάλουν περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων ή να αντικαταστήσουν πληρωμές με προπολεμικά εργαλεία,προκαλώντας χάος και απόλυτη καταστροφή στη χώρα.

Χωρίς υπερβολές η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν να μην έχει στα χέρια της την ευθύνη της χώρας. Πράγμα που επιτρέπει σε πολλούς να σκέφτονται ότι εντέλει «δεν την γλιτώνουμε» και ότι άπαντες «οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα».

Υπό αυτή την έννοια ο Πρωθυπουργός οφείλει έστω την ύστατη ώρα να αναλάβει το βάρος και την ευθύνη. Οτιδήποτε άλλο θα βυθίσει την Ελλάδα σε μεγάλη εθνική περιπέτεια. 

Ας το γνωρίζουν άπαντες...

 Πηγη:tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου