Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

«Ημερολόγια χαρμολύπης: Ευρηματική δομή και συναρπαστικές εξιστορήσεις!»

του Λάζαρου Ε. Βλαδίμηρου*
Ένας ηλικιωμένος καθηγητής ανακαλύπτει τυχαία έναν κατάλογο με παλιούς του μαθητές. Τους συγκεντρώνει και τους ζητάει να γράψει ο καθένας τους μια ιστορία από τη ζωή του. Οι διάφορες μυθιστορηματικές ιστορίες των μαθητών του καθηγητή, ιστορίες μεσόκοπων πια πολιτών, αποτελούν την ύλη του βιβλίο.

Μέσα από τις διάφορες ιστορίες ξετυλίγεται η κοινωνία του χτες με τις δυσκολίες και τις ελπίδες της, αλλά και η σύγχρονη πραγματικότητα με τις διαψεύσεις των προσδοκιών και τις απογοητεύσεις. Επιτυχημένοι και αποτυχημένοι, η Ελλάδα της δραχμής και η Ελλάδα του ευρώ, τα όνειρα και οι στόχοι μιάς γενιάς που γκρεμίστηκαν κάτω από το βάρος της νέας εποχής.
Οι ιστορίες του συναρπαστικού βιβλίου αποτελούν τις ψηφίδες ενός μεγάλου μωσαϊκού που παρουσιάζει το παρελθόν και το παρόν της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, αλλά ταυτόχρονα, προσπαθεί να διερευνήσει και το πιθανό μέλλον. Ο συγγραφέας με το βιβλίο του, προσφέρει ένα πνευματικό καλειδοσκόπιο, ένα χρήσιμο εργαλείο, για να δούμε μέσα από πολλά πρίσματα μερικές από τις αιτίες της σημερινής πνευματικής και οικονομικής παρακμής. Ποιος ξέρει; Ίσως η γνώση των σφαλμάτων του παρελθόντος, να μας οδηγήσει να οικοδομήσουμε μια πιο ανθρώπινη κοινωνία για την εποχή που έρχεται. Όπως εύλογα επισημαίνει ο συγγραφέας στο τέλος του βιβλίου: ‘Δεν μπορεί, θα υπάρχει μια άλλη ευκαιρία…’.

Το νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλάκη, χάρις στην ευρηματική δομή και χάρις στις συναρπαστικές εξιστορήσεις, ανήκει στην κατηγορία των αναγνωσμάτων που παροτρύνουν και ‘αναγκάζουν’ τον αναγνώστη της πρώτης σελίδας να το διεξέλθει ‘απνευστί’ μέχρι το τέλος. Ένα βιβλίο απόκτημα για κάθε σκεπτόμενο αναγνώστη.

*Ο Λάζαρος Ε. Βλαδίμηρος είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονικός Συνεργάτης του Εργαστηρίου Ιστορίας της Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Είναι, μεταξύ άλλων, συγγραφέας των βιβλίων:
(2014) Γιατροί και ιατρική στην Επανάσταση του 1821, Εκδόσεις Μπαλτά
(2008) Η ιστορία της ελληνικής ιατρικής στη Σμύρνη, Ένωσις Σμυρναίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου