Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Ολο το πακέτο μέτρων που προτείνει η ΑΘήνα

Εσοδα έως 6,1 δισ. προσδοκά η κυβέρνηση από την επικαιροποιημένη λίστα μεταρρυθμίσεων που έστειλε στους θεσμούς. Προβλέπει και «παροχές» 1,1 δισ. ευρώ. Βάζει το πρωτογενές πλεόνασμα έως και στο 3,9% του ΑΕΠ. Επιμένουν οι δανειστές για το ασφαλιστικό και το εργασιακό.

Η Ελλάδα υπέβαλε μια νέα λίστα μεταρρυθμίσεων στις ευρωπαϊκές αρχές, εκτιμώντας ότι τα μέτρα θα μπορούσαν να προσφέρουν έως 6 δισ. ευρώ για αυτή τη χρονιά. Είναι η πλέον ολοκληρωμένη προσπάθεια έως τώρα για να ξεκλειδώσει 7,2 δισ. ευρώ πριν οδηγηθεί σε πτώχευση.
Το 26σελιδό που ήρθε στην κατοχή των Financial Times, στηρίζεται σε σχέδια να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και η διαφθορά προκειμένου να συγκεντρωθούν τα περισσότερα έσοδα. Αυτά περιλαμβάνουν 875 εκατ. ευρώ από ελέγχους σε μεταφορές κεφαλαίων off shore εταιρειών και 500 εκατ. από ένα σύστημα λοταρίας το οποίο θα έχει στόχο να πειστούν οι καταναλωτές να ζητούν τις αποδείξεις ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του ΦΠΑ.

Η πορεία των συζητήσεων μεταξύ της Αθήνας και των ελεγκτών (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) έχει βελτιωθεί τις τελευταίες ημέρες και έλληνες αξιωματούχοι εξέφρασαν ελπίδες ότι μπορεί να βρεθεί συμφωνία για τα μέτρα τη επόμενη εβδομάδα.
«Ο βασικός στόχος αυτού του κειμένου είναι στην πρώτη ευκαιρία να ξεκλειδώσει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση που θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να καλύψει τις άμεσες ανάγκες», αναφέρεται στην σύντομη εισαγωγή. 
«Η Ελληνική Δημοκρατία θεωρεί τον εαυτό της περήφανο και ακατάρητο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσής και αμετάκλητο μέλος της ευρωζώνης».
Η παράδοση [της νέας λίστας] έρχεται μετά από τη χλιαρή υποδοχή εκ μέρους των ευρωπαϊκών οργάνων της προηγούμενης προσπάθειας που, κατά δήλωση των οργάνων, στερείτο λεπτομερειών και ουσίας. Οι συνομιλίες για την αρχική παράδοση διακόπηκαν την Τρίτη χωρίς συμφωνία και οι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι η πιθανότητα να επανεκινήσουν δίχως περισσότερη συνεργασία από την Αθήνα ήταν μικρή.
Παρά τη βελτιωμένη ατμόσφαιρα, πολλοί αξιωματούχοι της Ε.Ε. είπαν ότι δεν αναμένουν συμφωνία πριν από την επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση της Ευρωζώνης στις 24 Απριλίου. Κάποιοι αξιωματούχοι είναι ανήσυχοι για το αν η Αθήνα θα έχει επαρκή κεφάλαια για την πληρωμή στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου ύψους 450 εκ. ευρώ, όμως Έλληνες αξιωματούχοι επιμένουν ότι μπορούν να μαζέψουν αρκετά ώστε να βγει ο λογαριασμός.
Παρότι η παράδοση της νέας λίστας σηματοδοτεί μια νέα προσπάθεια από τη μεριά της Αθήνας για να καθησυχάσει την Ευρωζώνη, τα μέτρα είναι παρόμοια με την αρχική λίστα της Παρασκευής και δεν θίγουν πολλά από τα ζητήματα, στα οποία επιμένουν οι ελεγκτές του προγράμματος βοήθειας, τα οποία περιλάμβαναν αναθεώρηση του ελληνικού συστήματος ασφάλισης, και περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας. Μάλιστα, η πρόταση φαίνεται να ανατρέπει τις μεταρρυθμίσεις σε πολλούς από αυτούς τους τομείς.
Έτσι, το κείμενο περιλαμβάνει 1,1 δισ. νέων δαπανών για φέτος, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά αποσκοπούν στην αποκατάσταση της λεγόμενης 13ης σύνταξης – ενός επιπλέον μήνα πληρωμών – για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Το κείμενο λέει ότι η αλλαγή αυτή θα προσθέσει 660 εκ. δαπανών για φέτος. Επίσης ακυρώνει την αποκαλούμενη ρήτρα μηδενικού ελλείματος, η οποία θα εξανάγκαζε σε περαιτέρω περικοπές των συντάξεων. Το μέτρο θα προσθέσει άλλα 326 εκ. ευρώ.
Κι ενώ το κείμενο περιλαμβάνει πέντε χωριστά μέτρα υπό τον τίτλο «μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας», τα μέτρα αυτά συνίστανται στη σταδιακή άνοδο του κατώτατου μισθού και την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων – και τα δύο μέτρα που αναιρούν τις μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί νωρίτερα στα πλαίσια του προγράμματος διάσωσης.
Παρ΄ όλα αυτά, το κείμενο περιλαμβάνει αρκετές υποχωρήσεις προς τις ευρωπαϊκές αρχές, ειδικά στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Κάποιοι υπουργοί της κυβέρνησης από την πιο αριστερή πτέρυγα του κυβερνόντος κόμματος, ΣΥΡΙΖΑ, έχουν δηλώσει δημοσίως ότι κάθε ιδιωτικοποίηση δημόσιας ιδιοκτησίας θα τερματιστεί.
Ωστόσο, το νέο κείμενο λέει πως «όλα τα ήδη υπογραφέντα συμβόλαια θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και όλες οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει πρόκειται να συνεχίσουν». Οι ιδιωτικοποιήσεις που απομένει να γίνουν θα εκτιμηθούν «κατά περίπτωση» και αναμένεται να αποφέρουν 1,5 δισ. μέσα στη χρονιά, κάτω από τα 2,2 δισ. που προέβλεπε η αρχική συμφωνία του προγράμματος βοήθειας.
«Σπάνια έχει αποτύχει ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων τόσο εντυπωσιακά», δηλώνεται στο κείμενο. «Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί αυτό το στόχο μη ρεαλιστικό, καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι χαμηλό, και ο ανταγωνισμός μεταξύ των διεκδικητών είναι μικρός».
Παρά το αίτημα της Αθήνας να της επιτραπεί μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων – δηλ. το σύνολο των εσόδων μείον τα έξοδα όταν δεν προσμετρώνται οι αποπληρωμές των δανείων και τόκων – το κείμενο αναφέρει ότι τα νέα μέτρα θα μπορούσαν να επιφέρουν πλεόνασμα μέχρι και 3,9% του ΑΕΠ, το οποίο είναι υψηλότερο του στόχου του 3% που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα.
ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ
Οι φόροι
* Ελεγχοι σε εμβάσματα και off shore: από 725 εκατ. έως 875 εκατ. ευρώ
* Λαθρεμπόριο πετρελαίου, καπνού και αλκοόλ: 250 έως 400 εκατ.
* Ελεγχοι τριγωνικών συναλλαγών: 40 έως 60 εκατ.
* Λοταρία για τις αποδείξεις: 270 έως 600
* Καταπολέμηση φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ: 350 ως 420 εκατ.
* Βελτίωση μηχανισμού είσπραξης φόρων: 225 ως 235
* Ρύθμιση 100 δόσεων: 300 ως 400 εκατ.
* Πρωτοβουλίες για αύξηση εσόδων: 414 ως 450 εκατ.
* Εφαρμογή του φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις: 50 ως 70 εκατ.
* Φόρος πολυτελείας: 20 εκατ.
* Μεταρρυθμίσεις στον κώδικα φορολογίας εισοδήματος (φοροαπαλλαγές κ.τλ.): 300 έως 400 εκατ.
* Πάταξη φοροδιαφυγής από ελεύθερους επαγγελματίες: 20 ως 30 εκατ.
* Πρωτοβουλίες για πληρωμή φόρων μέσω φορολογικών ελέγχων: 100 ως 200 εκατ.
* Λύση εκκρεμών υποθέσεων για θέματα φορολογικής περιουσίας: 50 ως 70
* Εσοδα από πολιτιστικές δραστηριότητες: 5 ως 10
ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ
Αδειες e-gaming: 125 ως 175 εκατ
Τηλεοπτικές άδειες: 350 ως 380 εκατ.
Πλαίσιο κρατικών προμηθειών: 180 εκατ. ευρώ
Ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω καρτών για τη φοροδιαφυγή: 200 ως 266 εκατ.
Συμμόρφωση της δημόσιας διοίκησης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία: 200 ως 210 εκατ.
Ρύθμιση χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία: 300 εκατ.
Βελτιωμένη νομοθεσία για τα χρέη των Ταμείων: 50 εκατ.
Ενίσχυση του κρατικού ελέγχου: 150 ως 300 εκατ.
Συγχωνεύσεις Ταμείων: 10 εκατ.
http://air.euro2day.gr/cov/metra.jpg
ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ
http://air.euro2day.gr/cov/arsenis_2015/metra2.jpg







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου