Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Να τελειώνει το σίριαλ με την τρόικα

Όσο δεδομένο είναι το δικαίωμα της τρόικας, ως εκπροσώπου των δανειστών μας, να ελέγχει την πορεία εκτέλεσης του προγράμματος, άλλο τόσο δεδομένο θα έπρεπε να είναι ότι δεν μπορεί κάθε φορά που βρίσκεται στη χώρα μας να έχουμε σε εξέλιξη ένα διαρκές σίριαλ αντιπαραθέσεων και διαφορών εκτιμήσεων.

Πολύ περισσότερο όταν έχει προηγηθεί μια συνεχής ανταλλαγή στοιχείων με αποτέλεσμα να γνωρίζουν μέχρι κεραίας όλα τα οικονομικά δεδομένα.

Δεν ωφελεί κανένα και κυρίως την ελληνική πλευρά αυτή η μακρόσυρτη διαδικασία για το πότε και αν μπορεί επιτέλους να εκταμιευθεί μια δόση. Προφανώς πάντα θα υπάρχουν κάποια προβλήματα και καθυστερήσεις στην υλοποίηση των συμφωνημένων μέτρων. Το θέμα είναι να μην μεγαλοποιούνται οι όποιες αποκλίσεις και κυρίως να μην επιμένουν τα στελέχη της τρόικας μονίμως στις πιο δυσμενείς προβλέψεις. Όταν μάλιστα έχει αποδειχθεί αρκετές φορές ότι και οι ίδιοι έχουν πέσει έξω στις εκτιμήσεις τους.

Πέρα από τα όποια προβλήματα υπάρχουν, είναι σαφές αυτή τη φορά, ότι τουλάχιστον η δημοσιονομική προσαρμογή έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο από ότι η τρόικα εκτιμούσε και ανέμενε. Το πρωτογενές πλεόνασμα, ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις  για το ύψος του, είναι δεδομένο και υπαρκτό.

Μια σειρά άλλα μέτρα που  έχουν  τεθεί ως προαπαιτούμενα βρίσκονται  επίσης στο στάδιο της υλοποίησης τους. Θα είναι παράλογο για επιμέρους διαφωνίες όπως είναι η τιμή του γάλακτος και η πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, να αποτελούν το άλλοθι για να τρενάρουν οι διαπραγματεύσεις και να καθυστερεί η εκταμίευση της δόσης.


Αρκετά έχουμε πληρώσει ως τώρα και τις δικές τους καθυστερήσεις.Ας αφήσουν λοιπόν, στην άκρη της μεμψιμοιρίες και τις προκαταλήψεις τους και ας τελειώνουν όσο γίνεται πιο γρήγορα  τις διαπραγματεύσεις, αναγνωρίζοντας την  πρόοδο που έχει γίνει αλλά και τις θυσίες των ελλήνων πολιτών.

ΤΟ ΒΗΜΑ 
πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου